Miért fontos az önszeretet?


Amikor szeretetteljesen viszonyulunk önmagunkhoz, az elősegíti az érzelmi stabilitást, növeli az önbecsülést, és erősíti az ellenálló képességet a stresszel és a nehézségekkel szemben.


Gondolj csak bele, ha magunkat nem szeretjük, hogyan várhatnánk el ezt másoktól? Az önszeretet az alapja annak, hogy harmonikus kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal, mivel képesek vagyunk adni és elfogadni is, anélkül, hogy elveszítenénk, vagy feladnánk önmagunkat.


De nézzük is, hogy miben nyilvánul meg az egészséges önszeretet?


Figyelembe veszed saját igényeidet

Mersz nemet mondani

◼ Nem vársz mások jóváhagyására, mersz önmagad lenni

◼ Nem hasonlítgatod magad másokhoz

◼ Elvárod és meg is kapod másoktól a tiszteletet, elfogadod mások elismerését

◼ Olyan emberekkel veszed körül magad, akik szívből támogatnak

◼ Szeretettel gondoskodsz magadról. Ez lelki, szellemi és testi gondoskodást is jelent.

◼ Belső párbeszéded pozitív, tisztelettel beszélsz magadról, vagyis nem hibáztatod, kritizálod, ostorozod magad, nem bántalmazod magad a bűntudat és önsajnálat érzésével

◼ Elfogadod a hibáidat, gyengeségeidet, képes vagy megbocsájtani önmagadnak

◼ Felismered az értékeidet


Valójában honnan ered, hogy hogyan vagyunk képesek elfogadni és szeretni magunkat?


Az önmagunk iránti szeretet és elfogadás mély gyökerekkel rendelkezik. Az a képességünk, hogy szeressük és elfogadjuk önmagunkat, összetett kölcsönhatások eredménye, amelyek magukban foglalják a genetikai, környezeti és személyes tényezőket. 

Szülői minták 

Gyermekkorunkban a szüleink és környezetünk által teremtett érzelmi és szellemi légkör erős hatással van alakuló személyiségünkre és arra, ahogy aztán később hogyan viszonyulunk önmagunkhoz.

 Ha szüleink szeretetteljesek, elfogadók és támogatók voltak, nagyobb eséllyel lesz pozitív az önképünk .

Környezet 

 A pozitív és elfogadó környezet segíthet az önszeretet kialakulásában, míg a negatív vagy kritikus környezet gátolhatja ezt a folyamatot.

Genetikai tényezők 

A genetikai örökség is befolyásolja a személyiségjegyeket és az érzelmi reakciókat, amelyek kapcsolatban állnak az önszeretettel. Az egyes emberek genetikailag hajlamosabbak lehetnek a pozitív vagy negatív énképhez.

Személyes tapasztalataink

Az életünk során szerzett pozitív vagy negatív tapasztalatok, kudarcok és sikerek mind befolyásolják azt, ahogyan önmagunkat látjuk. A pozitív élmények hozzájárulhatnak az önszeretet erősödéséhez, míg a negatív tapasztalatok kihívások elé állíthatnak ezen a téren.  

Belátás és önreflexió

Az önreflexió és a belátás fontos az önszeretet útján. Az önszeretet fejlesztése azt is jelenti, hogy képesek vagyunk önmagunkba nézni, elfogadni erősségeinket és gyengeségeinket, és tenni azért, hogy pozitív irányba változzunk. 

🧡

Társas kapcsolataink, életélményeink, pontosan  tükrözni fogják, vagyis megmutatják, hogy mit gondolunk magunkról, mennyire szeretjük és tartjuk szerethetőnek magunkat. 

🧡


Ha úgy érzed, hogy függsz mások szeretetétől, alárendelődsz a kapcsolataidban, neked mindig többet kell adnod egy kapcsolatban ahhoz, hogy elfogadjanak és megérdemeld mások szeretetét, akkor tudd, hogy képes vagy önszereteted, értéktudatosságod fejlesztésére. 

🧡

Önismereted elmélyítésével, tudatosabbá válhatsz, megfigyelheted negatív sémáidat és felülírhatod ezeket. 

Sosincs késő dolgozni önmagadon!

Ha szeretnél támogatást az önszereteted fejlesztésében, akkor

lépj velem kapcsolatba!