Határaink

Sok esetben, problémát jelenthet számunkra, hogy az egészséges működésünkhöz szükséges határainkat kijelöljük és megtartsuk.


Mi állhat a gyenge határhúzás hátterében?

✔ Úgy érezheted, hogy akkor érdemled ki környezeted figyelmét, szeretetét, ha háttérbe szorítod saját érdekeidet, igényeidet

✔ Túlzottan engedsz másoknak, még akkor is, ha az igényeid vagy határaid sérülnek.

✔ Alacsony az önbecsülésed

✔ Akkor is igent mondasz másoknak, ha már túlterhelt vagy, nem érzed jól magad egy adott helyzetben.

✔ Félsz attól, hogy mások mit gondolnak rólad és megbántod őket.

✔ Ha túlságosan befolyásol mások véleménye vagy cselekedete, nem vagy képes saját döntéseket hozni vagy határokat szabni azoknak a dolgoknak, amelyek fontosak számodra

✔ Ha folyamatosan olyan helyzetekben vagy kapcsolatokban vagy, amelyek mérgezőek, azonban nem vagy képes kilépni belőlük.


Honnan tudhatom, hogy hol húzódnak a határaim?

A határaid felismerésében, az önismereted kulcsfontosságú!

Figyelj az érzéseidre! 

Az érzelmeid sokat elárulhatnak arról, hol húzódnak a határaid. Ha valami vagy valaki kellemetlen érzéseket vált ki belőled, az jelentheti, hogy az adott helyzet vagy kapcsolat átlépi a határaidat. Mi támogatja és mi gyengíti a jóllétedet?

Figyeld meg a testi reakcióidat! 

Gyakran a testünk is jelzéseket küld arról, ha valami túl sok vagy stresszes számunkra. Például, ha szorongást, feszültséget vagy egyéb testi tüneteket tapasztalsz bizonyos helyzetekben vagy kapcsolatokban, lehet, hogy ezek a helyzetek átlépik a határaidat.

Reflektálj a korábbi tapasztalataidra! 

Gondolj olyan élethelyzetekre vagy kapcsolatokra, amelyekben kellemetlenül érezted magadat, és vizsgáld meg, hogy mi volt az, ami átlépte a határaidat.


Így jelöld ki a határaidat! 

Természetesen az, hogy éppen, hol húzzuk meg határainkat, lehet helyzetfüggő, de a hangulatain szerint is változhat!


Gondold át az igényeidet és vágyaidat! 

Azok az élethelyzetek vagy kapcsolatok, amelyek nem szolgálják ezeket az igényeket, valószínűleg átlépik a határaidat.

Tanuld meg kifejezni az igényeidet! 

Ha nehézségeid vannak a határaid felismerésével, próbáld meg kifejezni az igényeidet és szükségleteidet mások felé. Figyeld meg, hogy hogyan reagálnak mások az igényeidre, és ebből tudhatod meg, hogy hol húzódnak a határaid.

Gyakorold és a határozott az önérvényesítést és kommunikációt! 

Tanuld meg, hogyan kommunikálj határozottan, de tisztelettel másokkal!

Erősítsd az önbizalmadat! 

Ha mersz nemet mondani és szembeszállni azokkal, akik átlépik a határaidat, akkor erősítheted az önbizalmadat. Tudatosítsd, hogy jogod van a saját határaid meghúzásához, és ezt másoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

Ismerd fel azokat a helyzeteket, amikor átlépik a határaidat! Figyeld meg, amikor mások átlépnek a határaidon, és hogyan reagálsz ezekre a helyzetekre. Ismerd fel azokat a jeleket, amikor szükség van a határaid védelmére.

Légy következetes! 

Fontos, hogy következetesen tartsd magad a határaidhoz, és ne engedd meg másoknak, hogy átlépjenek rajtuk. Bár lehet, hogy kezdetben kényelmetlen lesz, de a következetesség segít erősíteni az önbizalmat és a határaidat.

Kérj segítséget! 

Ha nehézségeid vannak a határaid meghúzásával, ne félj segítséget kérni! Beszélj szakemberrel, vagy egy barátoddal, aki támogatni tud a határaid védelmében és fenntartásában.

Tudnod kell, hogy jogod van meghúzni és megvédeni határaidat!

"Ha merünk határokat szabni, az azt jelenti, hogy van bátorságunk szeretni magunkat, még akkor is, ha azzal kockáztatjuk, hogy csalódást okozunk másokban."  Brené Brown


Határaink meghúzásának egyik legfontosabb aspektusa, önbecsülésünk és személyes szabadságunk megőrzése. Hiszen, ha nem vagyunk képesek határainkat felállítani és megvédeni, az hosszú távon szorongást, frusztrációt és stresszt okozhat!


Mindennapi élethelyzeteink, pontosan megmutatják, mennyire tudjuk képviselni önmagunk igényeit, érdekeit, hogyan tudunk nemet mondani arra, ami számunkra nem elfogadható, vagyis hogyan tudjuk meghúzni határainkat. 


Tartsuk szem előtt, hogy énhatáraink védelme csak úgy működhet megfelelően, ha tiszteletben tartjuk mások véleményét, értékeit és határait is!